dimarts, 12 de novembre del 2013

ACTA TROBADA D’ENTITATS PARC SERRALADA DE MARINA


"La implicació de les entitats que treballen, viuen i gaudeixen dels entorns naturals de Montcada i Reixac, altre assignatura pendent?."

ACTA TROBADA D’ENTITATS
Montcada, 6 de novembre de 2013

El passat 6 de novembre a les 19h va tenir lloc la Trobada d’Entitats del Parc de la Serralada de Marina (SMA), amb l’assistència de 25 persones, representant a 17 entitats. Havíem aconseguit contactar amb un total de 42 entitats, de les quals 6 es van excusar per altres compromisos.
L’acte va discórrer amb molta cordialitat, i va consistir en una presentació a càrrec d’en Ramon Espinach, Gerent del Consorci del Parc de la Serralada de Marina sobre el orígens dels moviments de descoberta de la natura, de l’associacionisme excursionista català, lligat amb la declaració dels primers espais naturals protegits arreu el món, per acabar amb una reflexió sobre les raons territorials, polítiques i d’empenta de la societat civil per a la gestació dels espais naturals a Catalunya, a la província de Barcelona i més concretament la creació del Consorci del Parc de la Serralada de Marina.
A continuació la direcció del parc va explicar els projectes desenvolupats al llarg del 2013, així com algunes de les propostes més rellevants pel 2014. Entre d’altres coses es va proposar la creació de petits grups de treball per tal de desenvolupar alguns dels aspectes que poden interessar segons col·lectius (document de bones pràctiques excursionistes, senyalització de prohibició de bicicletes a la vegada que treballar en la senyalització del camins aptes per fer recorreguts amb aquest mitjà, etc.); es va finalitzar amb la presentació d’un vídeo explicatiu sobre el nou portal-web de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona.
A continuació va haver-hi un torn obert d’intervencions, amb agraïments, comentaris sobre la gestió, suggeriments sobre determinats projectes, etc.
Finalment, vam acabar l’acte amb una copeta de cava i un trosset de coca on les entitats es van saludar entre elles, i amb nosaltres, intercanviant salutacions d’una manera més distesa.
A continuació podeu trobar les intervencions que es van fer en el torn de paraula:
Centre Excursionista de Badalona:

·                                 Demana si la presentació que s’ha fet avui estarà penjada a la web.

·                                 Resposta: sí que ho estarà, també el Programa d’Objectius i Actuacions anual, així com les presentacions dels informes de gestió que es presenten a les Assemblees del Consorci.

·                                 Celebra la realització d’un projecte de millora forestal i dels espais agrícoles de la vall de Sant Jeroni i proposa continuar aquestes tasques de millora dels entorns cap a la que considera una de les entrades naturals al parc i en concret en aquesta vall, sota el pont de la B-20.

·                                 Resposta: Estem d’acord que aquest és un dels punts on juntament amb la recuperació de l’entorn de la Creu de Montigalà, que s’ha començat a fer, s’hauria d’intervenir properament.

·                                 Comenta que sembla correcta la limitació de bicicletes sempre i quan s’arribi a acords per tal de dissenyar itineraris adients a aquest ús.

·                                 Resposta: Es comenta la possibilitat de desenvolupar aquest tema en un petit grup de treball al respecte, incorporant als col·lectius d’usuaris de bicicletes.

·                                 Comenta la dificultat que suposa l’arranjament que s’ha fet de la ctra. de la Vallençana en el pas del collet, per vianants i bicicletes, doncs l’arranjament ha pensant només en vehicles.

·                                 Resposta: Estem d’acord, des del parc es van fer gestions però el projecte ja s’estava executant; ens posarem en contacte amb el departament de carreteres de la Diputació per tal de fer una proposta de senyalització viària –vertical u horitzontal- que redueixi la perillositat del creuament.

·                                 Comenta la necessitat de fer alguna actuació en els contenidors d’escombraries del Bosc d’en Vilaró.

·                                 Resposta: hi ha un projecte presentat a l’ajuntament de Montcada i Reixac que comporta la reducció del número de contenidors, pel seu sobredimensionament, la seva reubicació, fora del collet i dins la urbanització, així com el tancament amb fusta per tal de que tingui el menys impacte visual possible. Es troba pendent d’aprovació per part de l’Ajuntament.

Societat de Caçadors El Tordo:

·                                 Pregunta com és que no hi ha cap dipòsit d’aigua per la recàrrega d’helicòpters a Montcada.

Demanda que es valori el paper dels caçadors en la seva funció de control cinegètic i en el manteniment de camins.

·                                 Resposta: tot i no estar a Montcada, el parc compta amb un dipòsit molt proper a Montcada que és el que està al costat de la torre Charlie al municipi de Sta. Coloma, així com un altre al costat de la torre Bravo, al municipi de Badalona.

D’altra banda també es remarca el gran esforç de coordinació que s’ha fet en els últims anys entre Ajuntaments, Diputació, Bombers, ADfs que acaben donant fruit com és el fet que la província de Barcelona sigui la menys afectada per incendis en l’última dècada.

ADF La Serralada:

·                                 Comenta l’alta combustibilitat dels boscos.

·                                 Resposta: Es comenta les actuacions que s’han fet tant en relació al manteniment de camins i les infraestructures (de tanta importància també en termes d’extinció d’incendis), com del projectes d’aclarida, franges de protecció i obertura d’espais forestals, fets en col·laboració amb el Projecte de la Diputació amb l’Obra Social La Caixa.

·                                 Es queixa que les fonts del parc estan molt abandonades, en concret alguna a prop de les ermites i de ca’l Artiller.

·                                 Resposta: com que des del parc es compta amb un inventari de fonts es mirarà de fer un control i seguiment del seu estat i en concret de les demandades.

·                                 També comenten que no creuen que la senyalització de la prohibició de bicicletes en camins d’amplada inferior a 3 metres sigui útil.

·                                 Resposta: Pensem que al menys serà una eina de treball per la guarderia forestal de cara a poder informar als usuaris, així com perquè aquests no puguin al·legar desconeixement al respecte.

Centre Excursionista Puig Castellar:

·                                 Celebra el projecte de millora a la vall de Sant Jeroni per ser un del més emblemàtics pels col·lectius que van lluitar per aconseguir als anys noranta la declaració de parc de la serralada de marina; també valora positivament la senyalització per les bicicletes, que demanaria que es reforcés explícitament amb les funcions de la guarderia; per últim, recorda la necessitat de posar contenidor o papereres al pla de les alzines donada l’elevada freqüentació que té el poblat iber del Puig castellar.

·                                 Resposta: Es pren el compromís de reflexionar conjuntament amb el tema de les escombraries, tot i que la decisió es va prendre per tal de no caure en contradicció amb la recollida selectiva d’escombraries que els ciutadans estan obligats a fer a casa seva i com a eina pedagògica perquè els visitants s’enduguin les deixalles a casa. En tot cas es tornarà a parlar conjuntament amb l’ajuntament per veure possibilitats reals de com fer la recollida d’aquestes deixalles.

Grup d’Astronomia de Tiana:

·                                 Pregunta si hi ha novetats al voltant de la construcció de la carretera B-500.

·                                 Resposta: no hi ha més informació des que es va respondre a la fase de consultes en la qual la Diputació de Barcelona va emetre informe ja conegut, i d’això ben be fa més d’un any.

Amics del Museu Municipal de Les Maleses:

·                                 Agraeix al Consorci el recolzament rebut al llarg de tots aquests anys al projecte d’excavacions i recuperació al jaciment del poblat iber de Les Maleses, sense el qual no hagués estat possible arribar als nivells de treball i coneixements al respecte.

·                                 Resposta: L’agraïment és mutu doncs és gràcies a la feina feta des d’aquestes associacions i professionals que de manera entusiasta i voluntariosa s’aconsegueix mantenir un patrimoni i posar en valor aquest jaciment.

Fundació Pere Tarrés:

·                                 Pregunta com veuria el parc la possibilitat de col·laborar per la realització de camps de treball per a joves en l’àmbit del parc, tenint en compte que la Fundació compta amb cases de colònies que facilitarien l’allotjament al parc.

·                                 Resposta: Estem completament oberts a propostes en aquest sentit, de manera que treballaríem plegats per tal d’oferir col·laboració en les feines a desenvolupar en el camp de treball. Comptem amb experiències similars entre altres parcs de la Xarxa que ens poden facilitar la feina.

Centre d’Estudis del Barcelonès Nord:

·                                 Pegunta quin són els estudis científics que s’han promogut des del parc i recalca la important funció que com a base de dades científiques representen els espais naturals, així com la necessitat de disposar d’aquesta informació per una correcta planificació i gestió de l’espai.

·                                 Resposta: Es comenten els estudis encarregats enguany, així com les tasques de seguiment de paràmetres ecològics que es realitzen des del parc, tot emmarcat dins el full de ruta del Pla de Conservació de la Biodiversitat, tot i reconèixer que la dedicació pressupostària en aquesta partida i el personal tècnic amb el que compta es troba molt minvada.

Coord. caçadors de Badalona:

·                                 Comenta que tots plegats hem de treballar amb un objectiu comú, i que els caçadors no han de ser considerats els “dolents” sinó que la seva tasca també aporta doncs d’una banda mantenen nets els camins i corriols i d’altra ajuden en la invasió de senglars que s’està patint en els últims anys.

·                                 Resposta: Estem d’acord en què s’ha de fer una tasca conjunta i consensuada entre tots els sectors de la societat i creiem que la percepció per part de la societat també ha anat canviant, tot i que tots hem de ser corresponsables i respectuosos amb les activitats dels altres usuaris.

S’agraeix la participació de tothom i es posa de manifest la bona acollida del fet de començar a treballar temes concrets en petits grups de treball entre els assistents.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada